Noul preşedinte francez, François Hollande, a făcut totul pentru a marca diferenţa faţă de predecesorul său: de la ceremonia de învestire şi până la promisiuni economice şi comportamentale.
Ziua „nebună" în care a devenit oficial cel de-al 24-lea preşedinte francez a început pentru socialistul François Hollande cu ceremonia de învestire. A făcut „schimbul de gardă" cu Nicolas Sarkozy, cu care s-a închis într-o cameră, timp de 35 de minute, pentru a discuta despre dosarele sensibile şi a primi faimosul „cod nuclear". Apoi, Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni, au părăsit palatul. A primit onorul Gardei republicane, apoi colanul Legiunii de Onoare.
A ascultat cele 21 de lovituri de tun trase în onoarea evenimentului. Apoi, a străbătut bulevardul Champs Elysée într-un Citroën DS5 decapotabil, în ciuda ploii şi a vântului şi a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut.
Ceremonie austeră
„Începând cu această zi, dumneavoastră incarnaţi Franţa, simbolizaţi valorile Republicii şi reprezentanţi ansamblul francezilor", i-a adus la cunoştinţă Jean-Louis Debré, preşedintele Curţii Constituţionale, care a oficiat ceremonia de învestire. Învestitura a fost una austeră, fără fast, spre deosebire de cea a lui Sarkozy, din 2007. Familia lui Hollande nu a fost prezentă.
Dacă înăuntrul palatului atmosfera a fost solemnă, sobră, într-un stil republican, în afara zidurilor palatului, a avut loc o adevărată „luptă de stradă", notează „Le Point". Adunaţi în spatele barierelor metalice, o armată de militanţi UMP (dreapta), agitau drapele tricolore şi strigau cât îi ţineau rărunchii: „Mulţumim, Nicolas!". Depăşiţi numeric, simpatizanţii proaspătului preşedinte socialist s-au chinuit degeaba să câştige „meciul". Strigătele „La revedere, Nicolas" au rămas undeva în fundal.
„Schimbul de gardă“ cu Nicolas Sarkozy Foto: reu