La Paris, socialistul François Hollande a preluat în mod oficial, în urma unei ceremonii desfăşurată la Palatul Elysée, funcţia de preşedinte al Republicii franceze. Iar în cursul serii se întîlneşte la Berlin cu cancelara germană Angela Merkel. Ziua de astăzi are un caracter istoric pentru francezi şi este marcată de numeroase gesturi simbolice.
O zi încărcată de simboluri, într-adevăr, astăzi în Franţa, simboluri scrutate cu atenţie de mediile de informare şi de comentatori. Ceremonia de transferare a puterii implică un protocol minuţios care a fost respectat integral.
François Hollande a ajuns la Palatul Elysée exact la ora 10 ora Franţei, a fost aşteptat pe treptele Palatului Elysée de Nicolas Sarkozy, preşedintele Consiliului Constituţional l-a proclamat apoi pe François Hollande preşedinte al Franţei pentru cinci ani, pe esplanada Invazililor au fost trase 21 salve de artilerie...
François Hollande a optat pentru o ceremonie sobră într-un context în care mandatul său începe pe un fond de criză economică. Discursul său imediat după investitură a fost si el sobru, dar nu lipsit de o notă de optimism. El şi-a definit misiunea în felul următor:
"Misiunea mea este aceea de a redresa Franţei pe fond de dreptate pentru toţi, de a deschide un drum nou pentru Europa, de a contribui la pacea lumii precum şi la conservarea planetei. Sunt conştient, în această zi, de dificultăţile cu care este confruntată Franţa. O datorie masivă, o creştere economică slabă, un şomaj ridicat, o competitivitate degradată şi o Europă care nu reuşeşte să iasă din criză.
Dar ţin să afirm aici că nu există nici o fatalitate atunci cînd suntem animaţi de o voinţă comună, atunci cînd este fixată o direcţie clară, şi atunci cînd mobilizăm din plin forţele şi atuurile Franţei.”
Sunt, deci, cuvintele lui François Hollande care a ţinut, prin sobrietatea cerem