Mark Zuckerberg a împlinit ieri 28 de ani. Pe lângă faptul că CEO-ul Facebook a avut o idee ce a schimbat definitiv lumea şi modul în care oamenii interacţionează, Zuckerberg este şi un bun manager, care se pricepe să lucreze cu oamenii. De ce?
Lăsând deoparte faptul că CEO-ul Facebook a transformat un proiect pornit într-o cameră de cămin studenţesc într-o companie de 100 de miliarde de dolari şi 3.000 de angajaţi, acesta mai are un talent ascuns, scrie în editorialul lui Henry Blodget din New York Magazine: acela de a concedia oamenii potriviţi în momentul potrivit.
Un fost angajat al companiei fondate de Zuckerberg a declarat pentru NY Magazine: "Există două modalităţi prin care poate fi construită o organizaţie. Poţi fi performant în angajarea de personal sau poţi fi priceput în concedierea personalului nepotrivit" - Zuckerberg este performant atunci când vine vorba de concedieri. Acesta i-a înlăturat pe mulţi dintre cei care le-ar fi putut dăuna lui şi companiei. Potrivit fostului angajat al Facebook, personalul recrutat de companie nu a fost întotdeauna cel de care aceasta avea nevoie, însă intuiţia lui Zuckerberg a funcţionat de fiecare dată în beneficiul său şi al companiei.
Un exemplu potrivit în acest sens ar fi cazul Sean Parker. Acesta a intrat în echipa proiectului Facebook în 2004, sub funcţia de preşedinte al companiei, după ce fusese înlăturat din două echipe, printre care şi din cea a startup-ului fondat de el însuşi - Napster. Toate activităţile întreprinse de Parker în timpul petrecut la Facebook s-au îndreptat în împlinirea unui singur obiectiv: acela ca Zuckerberg să nu poată fi exclus sub nicio formă din echipa Facebook, aşa cum i se întâmplase lui în trecut.
Parker a reuşit ce şi-a propus: astăzi Zuckerberg deţine 57% din acţiunile companiei, deci toate deciziile luate de companie se aliniază d