Pensiile private facultative (Pilon III) sunt considerate de reprezentantii din domeniu ca fiind cel mai atractiv beneficiu extra-salarial din Romania, insa in vremuri economice dificile atat companiile cat si persoanele fizice au retineri in a mai suporta "o cheltuiala" in plus, gandindu-se mai mult la nevoile imediate. Vezi cum vad jucatorii din piata evolutia sistemului si cum poate fi revitalizat.
"Prin decizia de la finalul anului trecut, odata cu modificarea Codului Fiscal, in care este prevazuta de la 1 ianuarie 2012 deductibilitatea fiscala totala pentru contributiile angajtorilor in conturile de Pilon III ale angajatilor, pensiile private facultative devin cel mai atractiv beneficiu extra-salarial din Romania", a declarat Radu Bragarea, director general Eureko Pensii.
De aceeasi parere este si Simona Ditescu, CEO-ul BCR Pensii, dar si Mihai Popescu, directorul general Aviva Romania.
Modificarea Codului fiscal a instituit de la aceasta data deductibilitatea fiscala totala (atat de la impozitul pe venit/profit, cat si de la toate contributiile sociale obligatorii) pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), in limita a 400 de euro pe an (circa 144 de lei pe luna). In acelasi timp, este in continuare valabila deductibilitatea fiscala partiala (doar de la impozitul pe venit) pentru contributiile individuale (efectuate de fiecare persoana fizica in contul sau personal de pensie facultativa), potrivit APAPR.
"in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an, totala pentru angajator si partiala pentru angajat, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca limita de 15% din venitul brut al angajatului respectiv", a precizat Bragarea.
Bonus la salariu sau pensie privata?
De cele m