Primele reacţii politice la intrarea oficială a României în recesiune tehnică nu au întârziat să apară: în timp de guvernanţii se arată mai degrabă optimişti, Opoziţia aruncă vina pentru rezultatele economice slabe pe actuala Putere. Recesiunea a fost declarată oficial marţi, după ce scăderea economică s-a extins şi în primul trimestru al acestui an, când PIB-ul a scăzut cu 0,1%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.
PDL s-a grăbit să iasă la rampă şi să acuze Guvernul Ponta: democrat-liberalul Adriean Videanu, fost minisru al Economiei, spune că lipsa de credibilitate a noului Cabinet ar fi cea care ar afecta stabilitatea României. "Vreau să ştiţi că fundamentele sunt dominant politice şi nu economice", a lansat virulent Videanu, care a pus în spatele actualei guvernări şi deprecierea accelerată a leului şi căderea Bursei de la Bucureşti.
De partea cealaltă, Guvernul spune că vina o poartă situaţia economică la nivel european. "Trebuie să ne pregătim pentru a preîntâmpina efectele negative care vin de la evoluţiile din plan european, în special Grecia", a declarat premierul Victor Ponta, care a promis că se va concentra pe stimularea mediului de afaceri şi pe combaterea risipei, clientelismului şi corupţiei care devorează fondurile publice.
Ce spun analiştii?
Ei bine, la rece, analiştii pun intrarea tehnică în recesiune a României pe seama evoluţiilor externe nefavorabile: scăderea economică la nivel european a afectat exporturile româneşti. De asemenea, recesiunea a avut şi rădăcini interne, fie că e vorba de viscolul care a lovit economia la început de an, fie de scăderea cererii interne.
Dat fiind că actuala criză economico-financiară din Uniunea Europeană se va prelungi, aceiaşi analişti cred că performanţa economică a României va fi slabă anul aceasta, chiar dacă vom ieşi din recesiune: cei mai mulţi cre