Autorităţile române nu au ştiut nimic despre soarta românului mort în Italia după 50 de zile de greva foamei! Ambasadorul Italiei la Bucureşti are şi explicaţia: sunt foarte mulţi români încarceraţi în peninsulă, iar situaţia lor este aproape imposibil de monitorizat! Virgil Cristian Pop fusese condamnat pentru furt şi a murit încercând să demonstreze că e nevinovat!
Era în Italia din 1990
Dacă pentru autorităţile române cazul românului mort în Italia după 50 de zile de grevă a foamei era necunoscut, deţinutul le era foarte bine cunoscut italienilor.
Virgil Cristian Pop era în Italia din 1990. Ajunsese acolo doar cu buletinul şi un paşaport simplu şi ceruse azil politic. Era cam singura variantă pentru un cetăţean român dornic să obţină autorizaţiade a rămâne în Occident. A primit azil în 1995 dar, cinci ani mai târziu, ţara care îi acordase permisiunea de şedere l-a condamnat la închisoare pentru 18 ani.
"Era o pedeapsa cumulată pentru o serie întreagă de infracţiuni. Când sunt comise o serie întreagă de infractiuni, judecătorul le reuneşte şi dă o singură pedeapsă", au explicat, pentru Antena 1, surse din cadrul penitenciarului din Lecce, unde românul fusese transferat la sfârşitul anului trecut. Iar magistraţii italieni avuseseră ce cumula.
Din informaţiile furnizate de Ministerul român al Afacerilor Externe, Virgil Cristian Pop fusese găsit vinovat de furt, tâlhărie, evaziune fiscală, fals şi uz de fals, violare de domiciuliu şi incendiere. Mai mult, figura cu antecedente penale şi în România. Numai că autorităţile române îi pierduseră urma atunci când Pop plecase din ţară pentru a se stabili în Italia.
Susţinea că este nevinovat
Nu a avut niciodată carte de identitate remisă de Ministerul român de Interne, au spus surse diplomatice familiarizate cu acest caz.
După ce petrecuse 12 ani în penitenc