Tot mai mulţi români sunt înţepaţi de căpuşe fără măcar să ştie acest lucru. Află care sunt principalele manifestări ce ar trebui să te îngrijoreze.
„Prin muşcătura de căpuşă se transmit două infecţii grave: cea cu Borrellia burgdorferi, bacteria care dă boala Lyme sau borrelioza, şi cea cu Rickettsia conorii, care determină instalarea febrei butonoase", subliniază medicul specialist boli infecţioase Simin-Aysel Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti.
Citeşte şi:
Mâncarea grasă se depune pe talie în doar 3 ore
Cum îţi influenţează sănătatea anotimpul în care te naşti
Cum se manifestă
Medicii atrag atenţia că muşcătura de căpuşă nu doare şi, în multe cazuri, nu se simte. Nici măcar purtarea pantalonilor lungi nu ne poate garanta protecţie 100% împotriva acestor „atacuri". De aceea, atunci când ajungi acasă, după ce ai fost la pădure sau în locuri cu iarbă înaltă şi cu „pături" de frunze uscate, trebuie să-ţi analizezi cu atenţie întregul corp pentru a observa eventualele semne ale muşcăturii de căpuşă.
În locul înţepăturii apare o pată roşie care se extinde circular, pe o arie de până la 30 de milimetri (în 70-80% din cazuri). Atenţie însă, roşeaţa pronunţată poate apărea însă cu o întârziere între trei şi 30 de zile de la muşcătură!
În plus, principala afecţiune transmisă de căpuşă, boala Lyme, se manifestă şi prin febră, stări de oboseală, frisoane şi dureri de cap.
Cu cât se intervine mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Dacă tratamentul (antibiotice, în general) nu este administrat la timp şi în mod corect, boala afectează treptat articulaţiile, ochii, inima şi sistemul nervos.
„Atitudinea corectă după o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră