Scutul antiracheta american beneficiaza de finantarea necesara, a declarat la Bucuresti adjunctul asistentului pentru politica spatiala si de aparare al Secretarului de stat al SUA, Frank Rose, intr-o intalnire la MAE cu secretarul de stat Bogdan Aurescu. Potrivit unui comunicat al institutiei, oficialul american a apreciat si ca pregatirea amplasamentului de la Deveselu se desfasoara pe deplin in calendarul stabilit, fara niciun fel de intarzieri.
Cei doi oficiali au vorbit despre progresele in negocierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a sistemului de aparare antiracheta al SUA, iar Aurescu a aratat, din nou, interesul Romaniei ca firme romanesti sa fie implicate in lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu. Pe aceeasi tema, oficialul american considera ca "pregatirea site-ului de la Deveselu se desfasoara pe deplin in calendarul stabilit, fara niciun fel de intarzieri".
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a remarcat testul reusit din 9 mai 2012, realizat la baza de profil a SUA din Hawaii, cu o racheta de interceptare Standard Missile-3 Block IB, adica tipul de interceptor care va fi instalat la Deveselu. In acelasi timp, Frank Rose a confirmat ca "gradul de performanta al sistemului este la nivelul proiectat si a aratat ca proiectul american al sistemului antiracheta beneficiaza de finantarea necesara".
Oficialii roman si american au discutat si despre Summit-ul NATO de la Chicago, reiterand pozitiile celor doua tari - sustinerea pentru declararea la Chicago a introducerii in categoriile de capabilitati (pana acum conventionale si nucleare) si a scutului antiracheta, dar si deschiderea pentru cooperarea Aliantei cu Rusia in domeniul apararii antiracheta. Scutul antiracheta american beneficiaza de finantarea necesara, a declarat la Bucuresti adjunctul asistentului pen