Într-un interviu acordat pentru publicația Kommersant, diplomatul a mărturisit că a rămas membru al Partidului Comuniștilor cât a fost ambasador al Republicii Moldova în Franța și în Federația Rusă.
Andrei Neguța și-a încheiat ieri activitatea, iar pe 22 mai va părăsi misiunea diplomatică de la Moscova. El este ultimul ambasador numit de președintele comunist Vladimir Voronin, păstrat în funcție de Alianța pentru Integrare Europeană. Până Chișinăul îi va găsi un înlocuitor, atribuțiile sale vor fi preluate de ministrul-consilier Vitalie Urechean - fiul președintelui Curții de Conturi, Serafim Urechean.
Diplomatul rechemat după 3 ani și 4 luni de activitate spune că în decretul semnat de președintele țării este indicat drept motiv expirarea mandatului de 4 ani. De facto, el a fost demis din cauza unui interviu scandalos, în care a spus că retragerea armatei ruse din Moldova ar pune în pericol întreaga regiune. Neguța susține însă că declarațiile sale au fost interpretate eronat, în baza unor fragmente din interviul oferit agenției Itar-Tass.
Ambasadorul Neguța RECHEMAT de la Moscova. Filat: „Diplomații trebuie să reprezinte interesele țării"
Revenind din Rusia, Andrei Neguța își va continua cariera politică în Partidul Comuniștilor. „Nu va trebui să mă întorc în partid, pentru că nu am plecat nicăieri", a mărturisit diplomatul, care spune că nici Constituția Republicii Moldova și nici legislația nu interzic acest lucru.
Experții afirmă că este vorba de o scăpare, iar noua redacție a legii privind serviciul diplomatic va prevedea clar că ambasadorii trebuie să fie persoane apolitice.
Potrivit unor surse oficiale, singurul ambasador comunist a fost menținut în funcție după venirea la putere a AIE la insistența Partidului Democrat și a Moscovei.
Ce calități ar trebui să posede noul ambasador la Moscova. Vezi ce spun experții! @N_