USL intentioneaza sa introduca de anul viitor impozitul diferentiat pe venituri, mai precis un impozit regresiv in trei trepte 16%, 12% si 8%.
Ministrul Muncii a si avansat, deocamdata cu valoare de exemplu, cele trei praguri de venituri corespunzatoare celor trei trepte, adica peste 1.600 de lei, intre 800 si 1.600 de lei, sub 800 de lei. Cota de 8%, spune Victor Ponta, ar fi un impozit social.
Sigur ca intentia USL va bucura multa lume, avand in vedere ca potrivit statisticilor, cele mai multe salarii din Romania sunt sub 1.600 de lei, deci mai multi romani vor beneficia de aceasta reducere de fiscalitate. Teoretic e bine, practic insa nici Victor Ponta si nici Mariana Campeanu nu au prezentat un studiu de impact al acestei masuri, adica nu au explicat cu cifrele in mana cum vor echilibra bugetul. Pentru ca nu va fi simplu.
Teoretic, o reducere de fiscalitate aduce venituri la buget, prin iesirea la suprafata a unei parti din zona gri si neagra. Dar asta cu doua conditii, sa fie o reducere unitara a impozitarii. Impozitul acesta regresiv poate stimula, dimpotriva, evaziunea fiscala, adica intrarea in zona neagra si gri a unei parti din venitul fiecarui angajat, care va dori sa beneficieze de o cota cat mai mica de fiscalitate.
Dar si daca acest fenomen nu se va produce, este clar ca reducerea de fiscalitate cu impact asupra majoritatii angajatilor va provoca o scadere inevitabila a veniturilor bugetare, macar in prima faza. Si nu stiu daca ea va fi compensata de cresterea consumului, deci a incasarilor din TVA, cu atat mai mult cu cat si aceste incasari ar putea sa scada prin diminuarea la 9% a TVA pe alimente, masura refuzata deocamdata de FMI. Ar fi fost datoria lui Victor Ponta sa explice cum va tine fraiele deficitului bugetar in aceste conditii.
In loc de explicatii, premierul mareste miza: tot de anu