Pietele s-au temut de contagiune de-a lungul crizei datoriilor din zona euro. Iesirea Greciei din uniunea monetara ar putea aduce in prim plan acest fenomen in fata in moduri inimaginabile pana in prezent.
Un "Grexit", excluderea Greciei, ar testa scutul de aparare construit de liderii politici, considerat insuficient de multi investitori, si ar pune presiuni imense asupra sectorului bancar. Insa preocuparile multor jucatori de pe piete sunt concentrate mai putin asupra impactului imediat si mai mult asupra exemplului pe care Grecia il va oferi economiilor zdruncinate din zona euro, potrivit Financial Times.
"In opinia noastra, principala grija nu este neaparat primul efect, ci ceea ce spune despre natura euro. Acest lucru este relevant in special daca in viitor o alta tara va continua sa aiba dificultati", a spus Jim Reid, de la Deutsche Bank.
Desigur, nici costurile directe nu sunt neinsemnate, avand in vedere faptul ca Grecia va intra probabil in incapacitate de plata, dar par suportabile.
Nikolaos Panigirtzoglou de la JPMorgan estimeaza ca, in total, costurile pentru zona euro se vor ridica la aproximativ 395 de miliarde de euro, din care 240 de miliarde de euro din imprumuturile externe si 130 de miliarde de euro din imprumuturile de la alte banci centrale din zona euro si 25 de miliarde de euro de la bancile comerciale.
Principala intrebare, ramasa fara raspuns, este cat de departe se va raspandi contagiunea. Autoritatile din zona euro au facut demersuri pentru crearea unor noi institutii precum Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, instrument de salvare permanent, respectiv temporar, ambele cu o capacitate financiara de 750 de miliarde de euro.
Banca Centrala Europeana s-a aratat dispusa sa sprijine tarile periferice.
Pe de a