După ce electoratul mânios a votat contra politicilor de austeritate în cadrul scrutinului parlamentar din 6 mai, liderii politici greci se află încă în impas cu privire la viitorul politic al acestei țări. Mulți analiști se așteaptă la un nou scrutin electoral, pe 17 iunie.
AJ Mehra, analist la Bank of America Merrill Lynch, răspunde pe portalul de știri Business Insider la principalele cinci întrebări în legătură cu felul în care paralizia politică din Grecia va afecta această țară și restul Europei.
1. Care este motivul principal de îngrijorare în ceea ce privește Grecia?
„Deținătorii de obligațiuni suverane grecești sunt, în principal, îngrijorați de posibilitatea ca Grecia să nu plătească cele 436 de milioane de euro aferente obligațiunilor suverane scadente pe 15 mai. În caz contrar, acest lucru ar putea avea consecințe severe pe piețele financiare și va agrava criza politică ce afectează deja această țară.”
Vezi aici care sunt declaraţiile neoficiale ale politicienilor germani cu privire la ieşirea Greciei din zona euro
2. Este posibil ca Grecia să nu-și respecte aceste obligații de plată?
„Tranzacțiile cu obligațiunile scadente la 15 mai au fost aproape inexistente în ultimele zile, fapt care face dificilă determinarea probabilității ca piața să considere Grecia în incapacitate de plată în cazul acestor obligațiuni. Acestea fiind spuse, nivelul de tranzacții dinainte de alegeri indica faptul că piețele considerau șansele de incapacitate de plată a fi mai mari de 50%. Laurence Boone, economist pe zona europeană consideră însă că troika formată din Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană a pus deja deoparte rezerve pentru răscumpărarea acestor obligațiuni”.
Vezi aici care sunt reverberaţiile problemelor din Grecia asupra sistemului bancar din Spania
@N_P