Iniţiatorul proiectului „Build The Enterprise” a anunţat că prima navă de acest tip va putea fi construită în mai puţin de 2 decenii.
Dacă lucrările la nava, care va fi construită în totalitate în spaţiu, se vor termina în următorii de 20 de ani, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiectul „Build The Enterprise” vor construi nava similară celei din seria „Star Trek” cu mai mult de 200 de ani mai devreme decât construcţia ficţională. Potrivit msnbc.com, nava spaţială va avea capacitatea de a ajunge pe Marte în 90 de zile şi pe Lună în doar trei şi va putea fi utilizată pentru a călători de la o planetă la alta, având posibilitatea de a plasa sonde sau utilaje în drumul său.
Ideea pentru acest proiect îi aparţine inginerului care foloseşte numele BTE („Build the Enterprise”) Dan, care a afirmat că „avem posibilităţile tehnologice de a construi prima generaţie a navetelor spaţiale de tipul USS Enterprise, aşa că hai să o facem”. Pentru început, nava va fi utilizată ca staţie şi port spaţial, urmând ca mai apoi să fie utilizată pentru misiuni pe alte planete. Proiectul presupune construirea a trei nave de acest tip pe secol, câte una la 33 de ani, urmând ca fiecare navă nouă să fie mai performantă decât cea precedentă.
Conform descopera.ro, foarte puţine aspecte legate de design vor fi modificate faţă de modelul USS Enterprise din Star Trek şi asta doar pentru a permite performanţe mai bune. Enterprise va avea trei roluri: ea va servi ca navă, ca staţie spaţială şi ca port spaţial.
Nava, la bordul căreia se vor putea afla o mie de oameni, nu va călători cu viteze mai mari decât cea a luminii. Ea va avea un motor cu propulsie ionică realizată de un reactor nuclear de 1,5 GW. Toată electricitatea de care este nevoie la bordul navei va fi generată de alte trei reactoare nucleare aflate la bordul navei. Partea din faţă a navei va avea un diametru de 53