Volumul total de investitii in primul trimestru din acest an s-a ridicat aproximativ 90 de milioane euro, cea mai importanta tranzactie fiind vanzarea complexului City Business Centre din Timisoara, care a atras 90% din totalul investitiillor, adica 81 de milioane de euro.
“Tranzactia City Business Centre a reprezentant un pas semnificativ in evolutia pietei de investitii din Romania, fiind primul activ institutional pe piata de birouri din afara Bucurestiului tranzactionat de un fond de investitii international. Volumul tranzactiei, impresionant pentru un proiect dintr-un oras regional din Europa Centrala si de Est, si structura sa care a inclus o componenta de forward purchase (n.red.: achizitie in faza de proiect), constituie o noua etapa in evolutia pietei imobiliare”, afirma consultantii Jones Lang LaSalle, companie care a fost reprezentantul exclusiv al vanzatorului in aceasta tranzactie.
Piata finantarii ramane in continuare limitata, iar bancile comerciale locale isi reajusteaza situatiile bilantiere inainte de raportarea financiara semestriala conform prevederilor Basel.
“Previzionam ca in incercarea de a maximiza recuperarea capitalurilor proprii investite, bancile se vor orienta in directia gestionarii activelor imobiliare detinute in proprietate sau a portofoliilor aflate in dificultate”, mai spun cei de la Jones Lang LaSalle.
Odata cu numarul mare de de imprumuturi ce vor ajunge in situatia de refinantare in a doua jumatate a anului 2012, procesul de creditare va viza numai activele imobiliare de tip prime. Finantarea pentru dezvoltarea proiectelor noi va fi extrem de dificila in absenta securizarii contractelor de preinchiriere. Fondurile de investitii isi reanalizeaza strategia "Avand in vedere noile criterii de imprumut (LTV – valoarea imprumutului raportata la valoarea de piata) precum si marjele mari de finantare, consideram