In Grecia, discutiile cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor vor continua marti. Presa internationala vorbeste despre o posibila "schisma monetara" si precizeaza ca politicienii joaca periculos la cacealma, mai ales ca acestia par incapabili sa lase deoparte interesele electorale si sa formeze cat mai curand un guvern. Un nou guvern i-ar permite, de asemenea, Greciei sa primeasca o noua transa de imprumut in luna iunie, in valoare de 8 miliarde de euro.
"Grecia: ultimele negocieri inainte de intoarcerea la urne", scrie Le Figaro. In ciuda situatiei financiare critice, partidele politice din Grecia par incapabile sa lase deoparte interesele electorale. Grecia nu mai detine decat 2 miliarde de euro in cuferele sale. Este putin daca Grecia continua sa plateasca salariile celor 800.000 de functionari publici - 400.000 in 1981, la venirea socialistilor la putere. Pentru a putea respecta termenele, statul trebuie sa primeasca o transa de 8 miliarde de euro din partea creditorilor internationali in luna iunie. Aceasta suma va fi eliberata doar dupa ce reprezentantii BCE, FMI si EU vor constata ca reformele structurale au fost implementate cu succes. Grecia sta pe loc de doua luni, fiind paralizata de propriul proces electoral. Asadar, situatia financiara a Greciei este critica si risca sa fie declarata in stare de faliment pe 30 iunie.
Liderul socialist grec Evangelos Venizelos si-a exprimat luni pesimismul in legatura cu formarea unui guvern de coalitie, insa a cerut partidelor care participa la negocieri sa se lupte pentru a obtine o solutie, relateaza Reuters. De asemenea, stanga radicala Syriza a respins luni propunerea presedintelui Greciei de formare a unui guvern de tehnocrati, pentru a evita repetarea alegerilor in cateva saptamani.
"Niciun progres in negocierile coal