Investiţii de 1,3 miliarde de euro în dezvoltarea parcurilor eoliene
Iată-ne ajunşi deja în luna mai şi cum suntem din ce în ce mai aproape de începerea verii, ne-am gândit să realizăm o avancronică a noului sezon de eoliene, în care să vedem ce noutăţi au apărut în acest domeniu, care sunt investitorii şi care sunt perspectivele pentru 2012, dar nu în ultimul rând să vedem cum se prezintă firmele care se ocupă cu transportul morilor de vânt.
Ştim deja că România a devenit un punct atractiv pentru producerea energiei regenerabile obţinute din vânt, dar ce nu ştim este că România a ajuns să fie printre primii trei producători de energie eoliană din Europa de Est cu aproximativ 1.000 MW instalaţi, alături de Polonia şi Turcia. Nu putem să ne comparăm cu liderii din acest segment, Germania sau Spania, care produc peste 20.000 MW, dar suntem totuşi pe un drum bun la acest capitol.
O să facem în continuare o prezentare a situaţiei jucătorilor care şi-au anunţat prezenţa în acest sezon şi pe cine se bazează ei pentru transportul turbinelor eoliene şi care vor fi zonele în care se vor amplasa. O să lămurim şi câteva probleme apărute prin presă care au ridicat nişte serioase semne de întrebare legate de afacerile cu eoliene.
Regulile jocului
Înainte de toate, trebuie să stabilim care este regulamentul după care se "joacă" şi de aceea am luat legătura cu cei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Producătorii de energie eoliană au nevoie de acreditare din partea ANRE pentru a activa pe această piaţă.
Am tot auzit pe la ştiri sau prin ziare că producătorii de energie eoliană au probleme cu ANRE pentru că nu le permite conectarea la reţeaua naţională de energie sau că sunt probleme legate de legea privind certificatele verzi. Acestea au creat motive de îngrijorare în rândul investitorilor din