Nici tranzacţia record a sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI), care a încheiat cel mai mare „deal“ din afara Bucureştiului prin achiziţia proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, nu a reuşit să ridice volumul investiţiilor imobiliare aferente primului trimestru din an, care a înregistrat o scădere de 50% faţă de intervalul corespunzător al anului anterior.
Investiţiile cumulate din această perioadă au fost de 99 mil. euro, cu 92 mil. euro numai din tranzacţia concretizată de NEPI la care se adaugă un hotel şi un proiect industrial achiziţionate de GED de la Group Millenium 2000 contra 7 mil. euro, potrivit ultimului raport de piaţă al DTZ Echinox.
Anul trecut, volumul total al investițiilor a atins 348 mil. euro, în creștere cu 15% față de anul precedent. Pe parcursul anului trecut, segmentul proiectelor mixte a avut cea mai mare pondere în fondurile investite, 52%. Sectorul de retail, care a fost principală țintă a investițiilor imobiliare în intervalul 2006-2010, a atras în 2011 numai un sfert din investiții, scăzând de la 57%, respectiv 172 mil. euro în 2010. Tranzacțiile pe segmentul rezidențial au reprezentat 16% din volumul investițiilor, în timp ce hotelurile și birourile s-au ridicat la numai 3%.
Cine mai investeşte la noi
Ponderea celor mai mari investitori prezenți pe piață în 2011 este semnificativ înclinată către Austria (67%), urmată de Marea Britanie, cu 12% din volumul investițiilor, România, cu 9% și Africa de Sud, cu 3%, diferența fiind reprezentată de investitori din țările europene
În ceea ce priveşte randamentele investiţionale (yield-urile) ale clădirilor de birouri acestea se situează în jurul a 8%, centrele de retail au yield-uri de 8,5%, în timp ce pentru centre logistice, ramdamentele sunt în jur de 10,5%.
„Anticipăm o creștere moderată a volumului tranzacțiilor