In urma cu cinci ani, Nicolas Sarkozy a zburat direct la Berlin dupa investirea sa in functia de presedinte al Frantei si si-a socat gazda cu afirmatii transante despre constructorul de avioane Airbus, una dintre cele mai delicate probleme franco-germane.
Vizita a stabilit tonul pentru lunile urmatoare. Oficialii germani au privit cu oroare cum noul presedinte al Frantei a respins cerintele bugetare, a anuntat planurile de cooperare nucleara cu Libia si a cerut o mai mare putere de control asupra Bancii Centrale Europene, scrie Reuters.
Dupa investire, Francois Hollande urmeaza sa faca aceeasi vizita la Berlin. De aceasta data, oficialii germani sunt increzatori ca relatia dintre cele doua state cu cea mai mare influenta in Europa va avea un inceput mai calm.
Impulsivul Sarkozy si rezervata Merkel au depasit in cele din urma neintelegerile initiale, castigand porecla de "Merkozy" pentru cooperarea in scopul combaterii crizei financiare globale si criza datoriilor din zona euro.
Insa cei doi au fost intotdeauna prea diferiti pentru a fi apropiati. Acesta este motivul pentru care Merkel si anturajul sau conservator, in pofida faptului ca l-au sprijinit in mod deschis pe Sarkozy in campania electorala, sunt nerabadatori sa lucreze cu succesorul sau socialist.
"Oamenii uita ca au existat multe lucruri care i-au divizat pe Merkel si Sarkozy. Ne asteptam sa existe mai mult teren comun decat diferente in cazul lui Hollande", a spus un oficial german apropiat cancelarului.
Ambasadorul Uniunii Europene la Bruxelles este mai transant: "Nu cred este un secret faptul ca anumitor lideri nu le pare rau sa il vada pe Sarkozy plecand."
In orice caz, discutiile dintre Merkel si Hollande se vor desfasura intr-o atmosfera tensionata, urmand a fi concentrate pe solicitarea presedintelui Frantei pentru ma