Privit de la Londra, succesul lui François Hollande în alegerile prezidenţiale din Franţa pare să-i fi prins pe picior greşit pe premierul David Cameron şi coaliţia sa de guvernământ şi să marcheze începutul unei glaciaţiuni în relaţiile franco-britanice. Victoria lui Hollande poate fi însă şi o ocazie de aur pentru Cameron, atât din perspectivă internă, cât mai ales în privinţa balanţei de putere de pe continent.
Lui David Cameron i se pot reproşa multe în felul în care a abordat prezidenţialele din Franţa. De pildă, a evitat - prea puţin diplomatic, spun unii - să se întâlnească cu François Hollande, când acesta a venit la Londra într-o vizită de tatonare, în februarie anul acesta. Cameron l-a tratat cu refuz, după unele surse diplomatice, deşi tabăra lui Hollande insistă că nici nu i s-a cerut o audienţă. În schimb, premierul britanic şi-a declarat într-un ziar francez sprijinul pentru Nicolas Sarkozy, un lider cu care a avut de altfel numeroase ciocniri publice în trecut, dar care măcar îi împărtăşea - în linii mari - soluţiile pentru ieşirea din criză. Întâmpinat cu refuz în Downing Street, Hollande s-a văzut în schimb într-o sală privată de la Westminster cu tovarăşii de baricadă şi convingeri, laburiştii lui Ed Miliband, cel care şi-a declarat deschis admiraţia pentru „energia şi dinamismul“ lui Hollande din timpul campaniei. Ce a urmat se ştie. Instalat preşedinte săptămâna aceasta, Hollande a fost adus la putere pe valul aceluiaşi curent popular „antiausteritate“, care i-a măturat din posturi pe sute de consilieri locali conservatori şi liberal-democraţi în Marea Britanie, acum două săptămâni.
În fapt însă, pentru David Cameron, miza alegerilor din Franţa e cu totul alta. Contează prea puţin care dintre cei doi lideri e mai popular acum. Cameron e la jumătatea mandatului, deci nu e sub presiuni electorale imediate. Cât des