Willy Schuster, sas din Oradea, şi Lavinia, soţia sa, au în satul sibian o gospodărie în care fac agricultură sută la sută ecologică, aşa cum au văzut la fermele tradiţionale din ţările pe care le-au colindat.
Din Drumul Naţional 14, după Mediaş, mai faci cam 15 kilometri până la Moşna, un loc pitoresc, cu case vechi, rupte parcă din alte vremuri. Iar pe Willy şi Lavinia Schuster, tinerii care au lăsat străinătatea pentru a face agricultură bio autentică în România, îi cunoaşte toată lumea.
Plecaţi în 1995 în Germania şi apoi în Elveţia, ca translatori, Willy Schuster, sas, şi Lavinia, soţia sa, de loc din Mediaş, s-au întors acasă în 1999, hotărâţi să pună pe picioare, pentru ei şi pentru copiii lor, un loc în care să trăiască autentic şi sănătos, fără E-uri şi poluare, în care munca în natură să fie o plăcere, şi nu o corvoadă.
Willy (46 de ani) este originar din Oradea şi este lăcătuş, iar soţia sa, Lavinia (42 de ani), era casnică în momentul în care au decis să plece în Germania. Willy vorbeşte fluent germana, maghiara şi engleza, iar până să plece a lucrat în ţară ca translator pentru ONG-uri care desfăşurau la noi programe sociale.
Plecaţi ca şi traducători în Germania, au ajuns de acolo în Elveţia, unde au devenit fanii gospodăriilor tradiţionale, iar Lavinia a fost impresionată de brânzeturile făcute acolo. „Ne-am îndrăgostit de modul ăsta de viaţă bio. Mergeam şi traduceam la şcoli şi la colegii. Am găsit copii fericiţi, un mediu foarte liniştit, la ţară. Şi în Elveţia se face caşcavalul cel mai bun, la stâne, sus, în deal", spune Willy zâmbind.
Au început cu două hectare de pământ
În 1999, au cumpărat casa de la Moşna, două vaci cu lapte şi două hectare de pământ. Şi chiar dacă nu sunt feriţi de neplăceri, furturile repetate fiind cea mai mare problemă, gospodăria lor este astăzi renumită chiar şi î