Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor analiza un raport al impactului pe care fenomenul de imbatranire a populatiei il are asupra finantelor publice, solicitand statelor membre o continuare a reducerilor bugetare si o prelungire a perioadei de munca, relateaza EUobserver, citand un raport al Comisiei Europene.
Raportul de 470 de pagini, "2012 Ageging Report", realizat de Comisia Europeana si ministrii de finante, pune intr-o lumina sumbra perspectivele pe care le au persoanele care vor iesi in urmatoarele decenii din perioada de activitate pe piata muncii.
"Din cauza asteptarilor privind dinamica ratei fertilitatii, sperantei de viata si ratelor de migrare, structura varstei populatiei UE este prognozata sa se schimbe dramatic in deceniile urmatoare. Dimensiunea medie a populatiei este proiectata sa fie putin mai mare fata de acum 50 de ani, insa mult mai batrana decat este in prezent", precizeaza raportul.
Cu o crestere de aproape 5 procente, populatia totala a UE va ajunge la 526 de milioane de persoane in 2040. Comisia Europeana estimeaza ca dupa anul 2040 numarul populatiei va scadea, aratand ca acesta va ajunge la 517 milioane in 2060. Nu au fost luate in considerare in statistici potentialele extinderi ale UE spre unele state cu o populatie numeroasa, precum Turcia.
Cel mai mare segment al populatiei va continua sa fie reprezentat de grupa de varsta 15-64 ani, insa acesta se va reduce de la 67% in 2010, la 56% in 2060.
"Ponderea persoanelor de 65 de ani si peste in totalul populatiei va creste de la 17% la 30%, in timp ce ponderea celor de 80 de ani si peste (in crestere de la 5% la 12%) va deveni la fel de mare precum a populatiei tinere in 2060", previzioneaza raportul.
Forta de munca va creste pana in 2020, femeile participand intr-un numar mai mare, insa, dupa acest an, va fi un decl