Stoicismul economiei germane reduce din temerile investitorilor cu privire la impactul destabilizator al unui faliment al Greciei și ai ieșirii acestei țări din zona euro. Atitudinea investitorilor pe piețele globale rămâne, însă foarte pesimistă.
Produsul intern brut al Germaniei a crescut peste așteptări, în primul trimestru al lui 2012, cu 0,5%. În urma acestui anunț, euro s-a majorat cu 0,3% la 1,2857 dolari iar indicele european FTSE Eurofirst 300 a crescut cu 0,5% după ce, anterior, pierduse 3,8% în decursul ultimelor șase ședințe de tranzacții bursiere, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Află de ce se tem investitorii de „Grexit”
Citește care ar fi potențialele consecințe pentru Germania a destrămării zonei euro
Bursele pe roșu
În pofida acestor vești bune, investitorii rămân reticenți după ce ultimele ședințe bursiere s-au încheiat pe roșu, pe fondul creșterii tensiunilor din cadrul sistemelor fiscale, politice și financiare europene.
Dobânzile obligațiunilor suverane spaniole și italiene se află aproape de nivelul maxim record, cu toate că veștile bune cu privire la producția industrială a Germaniei au dus la creșterea vânzărilor de obligațiuni germane, dobânzile acestora crescând cu 4 puncte de bază la 1,48%.
Mărfurile se află, în continuare, sub presiune. Prețul cuprului a scăzut cu 0,5% la 3.54 dolari livra iar petrolul își continuă evoluția descendentă, prețul acestuia scăzând în trazacțiile pe bursa americană cu 0,5% la 94,33 dolari barilul, nivelul minim din ultimele cinci luni.
Performanțe mixte
Valul de vânzări de active riscante continuă și, chiar dacă dinamica a început să scadă, indicatorii care reflectă încrederea investitorilor au performanțe mixte: indicele dolarului, care tinde să aiă performanțe pozitive în vremuri de stres financiar, a scăzut cu 0,1%,