Un raport intern al Fondului Monetar Internaţional (FMI) avertizează că preţul petrolului s-ar putea dubla în următorul deceniu, iar consumul va creşte rapid începând chiar cu anul curent, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Documentul de lucru al FMI porneşte de la premisa că producţia va fi dictată de cerere şi de profitul care poate fi obţinut din vânzarea ţiţeiului.
Un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) notează că pe măsură ce economiile îşi revin după criză, cererea de ţiţei se va accentua puternic, începând chiar cu acest an.
Prin urmare, preţul ţiţeiului, care în prezent se situează cu puţin peste 111 dolari pe baril în cazul petrolului Brent, s-ar putea dubla permanent până în 2022.
"Prognoza noastră de creşteri moderate în producţia mondială de petrol implică o dublare permanentă a preţurilor reale ale petrolului în următorul deceniu", menţionează raportul, denumit "The Future of Oil: Geology vs. Technology" ("Viitorul petrolului: geologie vs. tehnologie").
Abordarea tradiţională în prognozele pentru extracţia de ţiţei şi preţuri foloseşte noţiunea de "peak oil", adică punctul la care extracţia ajunge la maximum, după care începe să scadă până la epuizare. Aceasta este "geologia" menţionată în titlul documentului FMI. Preţurile, în cazul acesta, sunt dictate de cantitatea de ţiţei disponibilă. Documentul nu constituie o poziţie oficială a FMI, însă unul dintre autori este Jaromir Benes, un expert în modelare macroeconomică, cunoscut pentru precizia modelelor sale. AIE notează că tensiunile dintre Iran şi Occident vor menţine preţurile ţiţeiului la niveluri înalte pe tot parcursul anului 2012.
Iran este pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol după Arabia Saudită şi Venezuela. Agenţia consideră că cererea de ţiţei începe să îşi revină pe măsură ce economiile ies din criz