Camerele Agricole ar putea deveni funcţionale până în toamna acestui an, dacă proiectul iniţiat de actualul comisar european Dacian Cioloş, încă din 2008, va primi undă verde în plenul Camerei Deputaţilor, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Adrian Rădulescu (foto).
AGERPRES: În ce stadiu se află proiectul Camerelor Agricole, iniţiat încă din anul 2008 de comisarul european Dacian Cioloş?
Adrian Rădulescu: În sfârşit, am reuşit, după o lungă perioadă de timp, să finalizăm proiectul Camerelor Agricole. Acesta a demarat în 2008, în mandatul lui Dacian Cioloş, actualul comisar european pe agricultură, deşi se vorbea despre aceste camere din 1992. Camerele reprezintă o instituţie de utilitate publică nonprofit, care trebuie să creeze sistemul de consultanţă agricolă naţională. În momentul de faţă, am trimis varianta finală a proiectului la Ministerul Agriculturii, noului ministru, Daniel Constantin, de unde am primit deja o poziţie. Cel mai probabil, în această lună, proiectul va intra în discuţii la Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor şi pe urmă în plen. Sper ca până în toamnă să reuşim să le facem funcţionale, să avem deja organizate alegerile pentru Camera Agricolă Naţională şi camerele agricole judeţene.
AGERPRES: Ce se va întâmpla cu Camerele Agricole, organizate deja în subordinea consiliilor judeţene, care au funcţionat doar pentru consultanţă agricolă?
A.R.: Acestea se vor dizolva şi nu vor fi absorbite de noua Cameră Agricolă pentru că vrem să discutăm pe criterii de competenţă. Cei de acolo trebuie să demonstreze prin examen că sunt capabili şi atunci, cu siguranţă, camera va avea nevoie de ei. Dacă sunt pe pile şi relaţii, fata lui tata sau amanta mea, de exemplu, cu siguranţă că nu vor avea