Economia Cehiei s-a contractat pentru al treilea trimestru consecutiv, iar România a reintrat în recesiune în perioada ianuarie-martie 2012 deoarece criza din zona euro şi măsurile de austeritate adoptate de guverne au afectat cererea internă şi au redus exporturile în Europa Centrală şi de Est.
De asemenea, datele preliminare privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în statele emergente din Uniunea Europeană (UE) arată că economia Ungariei s-a contractat pe bază anuală pentru prima dată din perioada de vârf a crizei economice globale din 2009.
Cifrele din cele trei ţări sunt mai sumbre decât estimau economiştii, determinându-i pe mulţi să considere că s-ar putea intensifica dezbaterea privind o posibilă reducere a ratei dobânzilor. Economiştii au avertizat că aceste date au venit înaintea primelor semne ale unui declin în industria din regiune, la începutul trimestrului doi.
"Este destul de sumbru. Cel mai rău este că datele arată contractarea producţiei în multe regiuni chiar înainte de cea mai recentă escaladare a crizei din zona euro", a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics, din Londra. Acesta a adăugat: "Deci, mă aştept ca trimestrul doi să fie şi mai rău".
România, a doua cea mai săracă ţară din UE, a reintrat în recesiune, înregistrând în primul trimestru din 2012 un declin de 0,1% comparativ cu precedentele trei luni, după ce iarna grea a dus la declinul semnificativ al producţiei în ianuarie şi a afectat cererea pentru exporturile sale în zona euro.
Republica Cehă, unde guvernul reduce cheltuielile şi majorează taxele pentru a scădea anul acesta deficitul la nivelul de 3% impus de UE, a suferit un declin mult mai semnificativ, de 1%, comparativ cu trimestrul precedent. A fost al treilea declin trimestrial consecutiv.
Ungaria, al cărei guvern de centru dreapta