Grecia incearca din nou, marti, sa formeze un guvern, vizand o formula tehnocrata la criza care risca sa forteze tara sa organizeze alegeri anticipate si, in cele din urma, sa iasa din eurozona.
Liderii partidelor politice elene care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 6 mai, cu exceptia partidului de extrema stanga, care s-a retras din consultari, se intalnesc marti, intr-un ultim efort de a scoate tara dintr-o "fundatura", dupa cum s-a exprimat liderul socialistilor eleni, Evangelos Venizelos, potrivit France24.
Vorbind luni dupa intalnirea cu presedintele Karolos Papoulias si liderii Noii Democratii si Stanfii Deocratice, Venizelos a precizat ca marti se va incerca formarea unui guvern "cu figuri non-politice si distinse".
Marti, Grecia are ultima sansa de a rezolva criza politica in care s-a scufundat tara, pe fondul presiunilor din partea partenerilor din eurozona.
La alegerile generale, votantii greci si-au manifestat nemultumirea fata de masurile dure de austeritate impuse de creditorii tarii in schimbul imprumuturilor de urgenta de 130 de miliarde de euro. Stanga radicala, reprezentata de partidul Syriza, castiga tot mai mult teren si este creditata cu cele mai multe sanse la o eventuala runda de alegeri anticipate, candidand cu o platforma ce militeaza pentru ruperea intelegerilor internationale si renuntarea la planul de salvare.
Luni, pe fondul discutiilor din Grecia, la Bruxelles, ministrii de Finante din eurozona au insistat ca Grecia trebuie sa accepte pe deplin planul de salvare, ori sa accepte consecintele, adica iesirea din blocul cu 17 membri.
Germania, cea care insista pe masurile dure de austeritate, a subliniat ca este vitala numirea unui guvern la Atena, in vreme ce seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta ca Grecia va ramane in eurozona,