PSD propune renunţarea la pragul electoral necesar pentru accesul partidelor în Parlament. Proiectul ar putea fi adoptat săptămâna viitoare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Pragul electoral de 5% pentru alegerile parlamentare ar putea fi desfiinţat din noiembrie. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că USL va elimina, din proiectul privind legea alegerilor parlamentare, aflat la Camera Deputaţilor, obligativitatea ca un partid să obţină, la nivel naţional, minim 5% din voturi pentru a accede în Parlament.
Eliminarea pragului electoral ar fi cea de-a doua modificare majoră pe care proiectul USL o va aduce, după ce, de Senat, actul normativ a trecut cuprinzând prevederea conform căreia câştigător este candidatul care obţine cele mai multe voturi în colegiul său, chiar dacă nu întruneşte peste 50% din opţiuni.
În acest context, eliminarea pragului electoral ar avea drept consecinţă fărâmiţarea reprezentării parlamentare, în condiţiile în care candidaţi cu notorietate locală sau naţională, dar fără forţă politică în spate, ar reuşi să intre pe cont propriu în Parlament. De asemenea, partide fără forţă electorală, dar cu una sau două personalităţi populare, ar reuşi să aibă oameni în Parlament fără a dobândi însă şi capacitatea de a-şi promova politicile. Riscul ar fi ca, în urma acestor alegeri, să rezulte un Parlament în care majoritatea se va stabili prin permanente negocieri cu asemenea politicieni "liberi de contract".
Cine pierde, cine câştigă
Prin eliminarea pragului electoral sunt avantajate personalităţile de tip Gigi Becali sau Corneliu Vadim Tudor, oameni care au susţinători, dar nu au în spate o structură de partid - filiale, primari în funcţie etc. - atât de puternică încât să propulseze formaţiunile pe care le conduc peste pragul de 5%. PNG şi PRM ar putea, astfel, să intre în Parlament, cu doar un