UniCredit SpA și Intesa Sanpaolo SpA se numără printre cele 26 de bănci care și-au văzut ratingul financiar redus cu între o treaptă și patru trepte de către agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service, din cauza scăderii veniturilor și a deteriorării prognozei economice a țării.
Ratingul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, și cel al Intesa, a doua instituție de creditare din Italia, au fost reduse cu o treaptă, de la „A2” la „A3”, a anunțat Moody’s pe pagina sa de internet.
Citește și care sunt planurile UniCredit de extindere în Estul Europei
Vezi care sunt consecințele probabile ale retrogradării Moody’s pentru redresarea economică a Europei
„Condiții vitrege”
„Băncile italiene sunt extrem de vulnerabile la condiții vitrege de operare, fapt care este probabil să provoace o deteriorare suplimentară a calității activelor, o creștere a presiunii asupra veniturilor și o înăsprire a condițiilor de finanțare de pe piață”, se arată în comunicatul electronic al Moody’s, citat de agenția de știri Bloomberg. „Aceste riscuri sunt exacerbate de îngrijorările investitorilor asupra sustenabilității datoriei de către guvernul italian, fapt care a contribuit la înrăutățirea condițiilor de finanțare cu care se confruntă băncile italiene”, se arată în continuare.
Decizia Moody’s urmează retrogradării de către agenția de evaluare financiară a ratingului suveran al Italiei și al altor cinci state, printre care și Spania, din 13 februarie, retrogradare justificată de îndoielile cu privire la capacitatea zonei euro de a gestiona criza datoriilor suverane. Italia a fost retrogradată atunci de la „A2” la „A3”, cu patru nivele deasupra ratingului de „gunoi financiar”, prognoza asupra ratingului suveran fiind în continuare negativă.
Consecințele deținerii de obligațiuni suverane italiene