Românii au uitat de cărţi: nici nu le cumpără, nici nu le citesc. În schimb, scriu cu frenezie pe toate platformele media electronice – bloguri, forumuri, messenger sau e-mail.
Piaţa de carte de la noi este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, demonstrează ultimile statistici, care arată că un român cheltuieşte anual doar 5 euro pe cărţi. Adică de două ori mai puţin ca un bulgar şi de patru ori mai puţin ca un ungur. De altfel, potrivit unui studiu recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), mai mult de 50% din respondenţi au declarat că, în ultimul an, nu au cumpărat nici măcar o carte.
Cercetarea dezvăluie că un român din cinci nu citeşte cărţi deloc, iar un procentaj de 22% din populaţie n-a pus mâna vreodată nici măcar pe un ziar sau o revistă. La o analiză atentă a fenomenului, specialiştii contactaţi de „Adevărul" au identificat principalele cauze ale consumului scăzut de carte:
- Explozia tehnologiei. Aceasta a permis accesul uşor şi ieftin către alte mijloace alternative de distracţie: televiziune prin cablu cu zeci de canale, internet, jocuri PC, gadgeturi performante.
- Google. Cu celebrul motor de căutare, informaţia este disponibilă la un simplu clic de mouse, fără a mai fi nevoie de consultarea dicţionarelor, enciclopediilor, cărţilor, lucrărilor ştiinţifice, atlaselor sau albumelor de artă.
- Cititul e demodat. Pentru noua generaţie, cititul este pentru „tocilari" şi nimeni nu se simte confortabil într-o astfel de postură. În plus, cititul este un proces de durată, care nu se potriveşte cu obişnuinţa tinerilor conectaţi la internet de-a primi pe loc informaţia.
- Preţul. În România, în raport cu nivelul de salarizare al majorităţii, preţul cărţilor este de multe ori prohibitiv.
Pe lângă acestea, contextul social-istoric a fost hotărâtor. „Înainte de Revoluţie, cartea