Specialştii de la FMI susţin în Raportul "The Future of Oil: Geology vs. Technology" ("Viitorul petrolului: geologie vs. tehnologie") că în următorii ani cererea de petrol va creşte semnificativ, ca urmare a ieşirii din criză a economiei mondiale.
"The Future of Oil: Geology vs. Technology" ("Viitorul petrolului: geologie vs. tehnologie"), raport intern al Fondului Monetar Internaţional (FMI) avertizează că preţul petrolului s-ar putea dubla în următorul deceniu, iar consumul va creşte rapid începând chiar cu acest an.
Princpalul factor va fi cererea care va creşte pe măsură ce economiile îşi revin după criză.
Potrivit raportului, cererea de ţiţei se va accentua puternic, începând chiar cu acest an, iar preţul ţiţeiului, care în prezent se situează la 110-112 dolari pe baril în cazul petrolului Brent, s-ar putea dubla până în 2022. Adică să ajungă la circa 220 de dolari. Aceasta în cazul unei creşteri mai spectaculoase a economiei mondiale. Experţii FMI estimează că şi în cazul unei evoluţii mai modeste a economiei globale, preţul petrolui va creşte, dar până la un nivel de 180-200 de dolari pe baril.
Prognoza se bazează pe faptul că oferta va fi mai modestă decât cererea de petrol, ceea ce va implica o majorare a preţurilor în următorul deceniu, se precizează în raportul FMI.