În jur de 93,6% din studenţii japonezi care şi-au terminat cursurile universitare în luna martie au un loc de muncă asigurat, pentru prima dată în ultimii patru ani într-o ţară în care oricum anual peste 90% din proaspeţii absolvenţi de facultăţi se angajează, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei nipon, citat de AFP.
În Japonia, studenţi ai diferitelor universităţi sau elevi ai unor şcoli postliceale pornesc în căutarea unui loc de muncă înainte cu cel puţin un an de finalizarea studiilor. Ei se prezintă la o mulţime de interviuri organizate de companiile interesate, în contextul unei competiţii acerbe.
La rândul lor, firmele alocă anual mari sume de bani pentru susţinerea celor mai buni studenţi, în cadrul exerciţiului bugetar care începe la 1 aprilie.
După trei ani de criză financiară internaţională şi după problemele generate economiei nipone de catastrofele naturală şi nucleară de anul trecut, în nord-estul Japoniei, gradul de angajare a tinerilor absolvenţi va fi în acest an de minimum 93,6%. Anul trecut 'doar' 91% din studenţii în anii terminali aveau un loc de muncă asigurat, afirmă un raport al Ministerului Educaţiei de la Tokyo.
Proiecţiile anterioare indicau un scenariu pesimist, însă în ultima perioadă s-au înregistrat o creştere neaşteptată generată de interesul studenţilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, explică documentul citat.
Pe de altă parte, 94,8% din tinerii care ies de pe băncile şcolii la terminarea liceului şi-au găsit un loc de muncă, în cadrul aceluiaşi exerciţiu bugetar.
În pofida acestei situaţii de excepţie, studenţii niponi sunt nemulţumiţi şi susţin că în ultimii ani s-a găsit mult mai greu un loc de muncă, în comparaţie cu anii '90, când Japonia a traversat o perioadă economică fastă.
SURSA: Agerpres