Odată cu învestirea de mâine în funcţia de preşedinte al Franţei, François Hollande va prelua de la Nicolas Sarkozy rolul de lider al Europei, alături de Angela Merkel, un propovăduitor hotărât al austerităţii. Izolată în UE de succesul repurtat în faţa liderilor europeni de pactul pentru creştere economică al socialistului, cancelarul german pare că renunţă la încăpăţânare, evocând speranţa unui "parteneriat stabil" cu Hollande.
François Hollande va fi învestit azi al 24-lea preşedinte al Republicii Franceze, iar la puţin timp după eveniment socialistul va călători în Germania pentru a discuta cu Merkel. Aceasta va fi prima întâlnire oficială cu un şef de stat străin a francezului şi probabil una dintre cele mai importante, miza fiind viitorul Europei în general şi al monedei euro în special, scrie The Telegraph. Dacă imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale franceze cancelarul a declarat că-l va primi pe Hollande "cu braţele deschise", joi ea a respins, în faţa politicienilor din Bundestag, politica de relansare economică prin cheltuieli publice promovată de preşedintele francez.
Însă la sfârşitul săptămânii trecute Merkel, care l-a susţinut pe Sarkozy în campania electorală, a ţinut să calmeze jocul.
"Ştim încă de la crearea Republicii Federale Germane că o relaţie bună franco-germană este pur şi simplu prea importantă pentru cele două state", a declarat cancelarul, menţionând că are încredere în stabilitatea viitorului cuplu Merkel-Sarkozy, citată de Le Figaro. Dar pentru a ajunge la o relaţie fructuoasă cei doi au multe compromisuri de făcut. Merkel insistă că bugetul echilibrat este soluţia ieşirii zonei euro din criză, iar pentru a-şi întări ideea ea se va folosi de datele publicate de Comisia Europeană care arată că Franţa va avea de acoperit anul viitor un deficit bugetar suplimentar de 24 miliarde euro, ceea ce ar nec