Procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Carmen Gâlcă, a cerut investitorilor din România să sesizeze autorităţile în cazurile de corupţie. Într-un interviu acordat cotidianului austriac Wirtschaftsblatt, citat de Agerpres, Carmen Gâlcă a dorit să sublinieze că, deşi investitorii străini se plâng de ce cele mai multe ori de corupţie, nu fac nici un pas mai departe şi nu se adresează organelor competente.
„Am dori să le spunem tuturor celor care li se oferă mită sau care sesizează cazuri de corupţie să se adreseze autorităţilor. Acesta este şi mesajul meu către investitori - nu vă mai plângeţi, ci sesizaţi-ne”, a declarat Carmen Gâlcă, întrebată dacă este de părere că nenumărate întreprinderi din străinătate s-au acomodat la 'regula casei'. ”Acesta este şi motivul pentru care a fost înfiinţat DNA. Poate că (investitorii) nu au suficientă încredere în noi, dar Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE (MCV) a confirmat eficienţa DNA”, a explicat oficialul român.
În opinia sa, în lupta anticorupţie este nevoie şi de o schimbare de mentalitate, nu numai de sancţiuni. Citând OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-fraudă), cel mai bun prieten al corupţiei este tăcerea. În acest caz observăm o schimbare cel puţin în rândul cetăţenilor, a spus Carmen Gâlcă, adăugând că s-a observat o creştere constantă a sesizărilor înaintate DNA, din 2010 numărul acestora dublându-se, lucru ce indică faptul că din ce în ce mai puţine persoane sunt dispuse să ia sau să dea mită. Acest lucru este o dovadă a faptului că oamenii sunt pregătiţi să se implice în aceste probleme, a afirmat Carmen Gâlcă.
Întrebată dacă publicarea în ultimele luni a mai multor cazuri importante de corupţie, printre care şi cazul fostului ministru Laszlo Borbely, este o dovadă a eficienţei instituţiei la şefia căreia se află sau a unei tendinţe ne