România se află, de astăzi, tehnic, în recesiune. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare.
Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%.
Citeşte şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Recesiunea este doar statistică
"Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anunţat, în această dimineaţă, Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat.
Faţă de acelaşi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută şi cu 0,8% pe serie ajustată sezonier.
Acestea sunt primele estimări privind evoluţia economiei în ianuarie-martie, denumite "date semnal". INS va anunţa la 6 iunie datele provizorii privind PIB în perioada menţionată.
Întrucât şi în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior.
România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011.
Referitor la perspectivele de revigorare economică, veştile nu sunt bune. Pe de o parte, instituţiile financiare care au împrumtat mult România în ultima perioadă au revizuit pe scădere prognozele de creştere economică pentru acest an.
FMI a revizuit creşterea de la 1,8 % la 1,5 %, la fel a făcut şi Comisia Europeană, de la 1.6 la 1.4%. De cealaltă parte, analiştii economici sunt şi mai rezervaţi şi vorbesc de o creştere economică sub 1 %.
Transgaz (TGN) a avut în primul trimestru o c