După ce a scăzut în cinci din ultimele șase ședințe de tranzacționare, prețul aurului a ajuns la jumătatea lunii mai la nivelul din decembrie 2011, cea mai joasă cotă din acest an. Acest fenomen este unul surprinzător având în vedere că haosului financiar din zona euro s-a întețit iar ritmul de creștere economiei globale este scădere,
Nouriel Roubini, cofondatorul Roubini Economics și-a pus aceeași întrebare într-un mesaj pe twitter: „Aurul a scăzut la 1562 dolari. Gândacii de aur (aşa cum sunt numiţi, în sens peiorativ, investitorii care susţin că metalul preţios este cea mai bună formă de plasament financiar) s-au ascuns în peșterile lor de aur încercând să-și explice de ce aurul nu crește în pofida creșterii puternice a riscului pe piețe” a titrat acesta, preluat de CNBC.com.
Vezi de ce Roubini consideră că situația din Europa seamănă cu „un accident de tren filmat cu încetinitorul”
Unde au dispărut „gândacii de aur”?
Este adevărat că, atunci când sistemele financiare sunt sub presiune, investitorii aleg să-și pună banii în așa zisele „refugii financiare”, care au inclus și aurul. În ultima vreme, însă, investitorii au preferat să investească în dolari americani sau lire sterline în defavoarea aurului.
Află de ce lira sterlină a devenit, în ultimele luni, refugiul favorit pentru investitori
Investitorii și-au pierdut răbdarea
Criza europeană, care pune în primejdie însăși uniunea monetară și precum și tranzacțiile riscante făcute de bănci de investiții precum JPMorgan Chase i-au îngrijorat pe investitori care nu au răbdare să mai aștepte alte vești proaste: în ultimele două săptămâni acțiunile indicelui S&P 500 au scăzut cu 4% iar aurul cu 6%.
„Investitorii nu mai cumpără aur acum deoarece este tot mai puţin probabil ca prețul acestuia să poată depăşi pragul psihologic de 1.700 de dolari uncia”,