Muzeul de Artă Braşov, în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova, organizează în perioada 16 mai – 1 iulie 2012 expoziţia „Marin Sorescu, pictorul”. Expoziţia prezintă o latură mai puţin cunoscută a personalităţii lui Marin Sorescu, activitatea sa în calitate de artist plastic.
Deşi în ultimele decenii a fost prezentată într-o serie de expoziţii deschise în ţară şi străinătate. Cele 60 de lucrări expuse provin din colecţia Fundaţiei „Marin Sorescu”. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 17 mai 2012, ora 14.00, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol), cu participarea lui Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova, şi a lui Ion Sorescu, reprezentant al Fundaţiei „Marin Sorescu”.
“Atunci când pictez mă simt foarte bine. Pictura înseamnă o descatuşare, în timp ce poezia, proza sau critica înseamnă totuşi o veselie şi, ca veselie, presupun o anumită obligaţie. Deci pictura o fac de bunăvoie. Dar aş spune că pe toate le fac de bunăvoie. Nimeni nu ne obligă sa fim nici scriitori, nici poeti, nici dramaturgi, nici pictori. Trebuie să existe pornirea să lucrezi în sfera inefabilului…” (Marin Sorescu)
Concepută ca o sărbătoare a scrisului, pictura lui vorbeşte despre ascunsa bucurie a redescoperirii lumii ca un revers, ca o oglindire a redescoperirii, respectând astfel una din legile filosofiei: simetria. Prin redescoperire, nota Marin Sorescu: „… te poţi muta dintr-o parcelă de timp în alta ca lăcusta prin fâneţe, sărind peste copaci, tirani…”. Aceasta ar fi magia picturii lui Marin Sorescu.
Marin Sorescu (1936-1996), poet, dramaturg, prozator şi eseist, este unul dintre cei mai importanţi scriitori români din secolul XX. A publicat 23 de volume de poezie (debutul în anul 1964 cu volumul Singur printre poeţi), devenind o figură marcantă a poeziei româneşti postbelice.
Muzeul de Artă Braşov, în co