Cea care a purtat glorioasă titlul de Cio-Cio-San a lumii a mărturisit în nenumărate rânduri că și-a dedicat viața în exclusivitate carierei sale, jertfind până și fericirea familială. A mai visat, de asemenea, ca orașul Chișinău să devină un centru al muzicii de operă.
Primadona Operei Naționale ar fi făcut în acest an 77 de ani. S-a născut pe 3 august 1935 în satul Volontiri, județul Cetatea Albă, România (astăzi satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), în familia Tatianei și Luca Bieșu.
În 1951 Maria Bieșu a absolvit școala din Volontirovca și a continuat studiile la o instituție de profil agrar în oraşul Leova. În timpul anilor de studenție participă activ la diverse activități culturale: cânta, dansa, conducea un cor.
În 1955 este admisă fară examene la Conservatorul de Stat din Chișinău în clasa pedagogului S. Zarifian. A absolvit Conservatorul în 1961 și imediat după examenele de absolvire a fost invitată la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Chișinău, R.S.S.M.
În 1965, tânăra solistă, împreună cu un grup de soliști de operă, face un stagiu la teatrul La Scala din Milano, Italia. Aici, sub îndrumarea maestrului Enrico Piazza, asistentul de altădată a marelui Toscanini, pregătește rolurile principale de soprană în limba italiană din operele Tosca, Madame Butterfly, Aida și Trubadurul. Însuși Antonio Guiringuelli, directorul general al teatrului La Scala, a declarat că această tânără n-are nevoie de nici un fel de lecții - ea are un dar înnăscut.
A dus o viață grea, avînd și probleme de sănătate, deoarece unica sursă de existență era o bursă modestă.
În 1967 obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san" la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I Tokio, Japonia). Din acest moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, în concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa,