Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri că Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului şi aplicat din 2013.
"Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013", a afirmat Chiţoiu.
Chiţoiu a mai spus că redevenţele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.
În 7 mai el spunea că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepţionale ale companiilor din domeniu şi că redevenţele la petrol şi gaze sunt prea mici.
Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Contactati de gândul, reprezentanţii companiilor petroliere susţin că nu au fost informaţi nici oficial nici neoficial despre acest demers, de care au luat cunoştinţă din presă.
"Analizăm informaţiile apărute astăzi şi vom reveni cu un punct de vedere atunci când avem mai multe detalii", au declarat pentru gândul reprezentanţii Rompetrol.
Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).
În luna aprilie, surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul creşterea redevenţelor la petrol şi gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor şi energiei electrice, pe măsură ce preţurile reglementate vor fi eliminate.
"Există în Guvern discuţii privind nivelul redevenţelor la petrol şi gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odată cu procesul de liberalizare a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale. O altă variantă este suprataxarea companiilor de gaze şi energie, pentru că vor fi niş