Capitala a găzduit a 12-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză, organizată de Societatea Română de Cardiologie şi Asociaţia Naţională Română de Stroke (AVC). Reuniunea a prilejuit dezbateri privind procesul aterotrombotic, la care au participat specialişti cardiologi, neurologi, diabetologi. Cele mai importante aspecte, în relatarea semnată de dna dr. Mihaela Sălăgean şi dl prof. dr. Eduard Apetrei.
Societatea Română de Cardiologie şi Asociaţia Naţională Română de Stroke (AVC) s-au reunit şi în acest an pentru a susţine a 12-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză, organizată cu sprijinul grupului farmaceutic Sanofi România. Reuniunea, desfăşurată luna trecută, la Bucureşti, a adunat nume de marcă din practica de specialitate cardiologică, neurologică, diabetologică, pentru a dezbate şi aprofunda datele actuale privind procesul aterotrombotic, atât de dinamic şi de complex.
Aterotromboza este o boală sistemică progresivă, cu manifestări focale, ce interesează toate teritoriile vasculare: cerebral, coronarian şi periferic. Cu scop didactic, se consideră că dezvoltarea aterosclerozei se produce în faze cronologice distincte. Prima fază, de iniţiere, apare în copilărie sau adolescenţă, iar dezvoltarea plăcii se produce la adultul tânăr, către mijlocul vieţii. În ultima fază, boala aterosclerotică devine evidentă prin manifestări cronice stabile sau prin complicaţii tromboembolice acute, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Tradiţional, ultima fază a complicaţiilor apare la vârsta mijlocie sau după aceasta. De fapt, la subiecţii cu ateroscleroză, anatomopatologic se găsesc leziuni în diferite faze de evoluţie a procesului patologic, nu numai o singură fază. La acest aspect contribuie mulţi factori, a căror cunoaştere – la fiecare subiect în parte – este importantă pentru identificarea celor mai eficiente mijloace de pre