"Am avut o discuţie cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi am pornit toate documentele astfel încât în cel mai scurt timp să avem identificat un grup de lucru care să găsească cea mai bună soluţie, astfel încât fermierii să beneficieze de un preţ redus la energie pentru irigaţii. Am speranţa că în cel mai scurt timp, prin cele trei metode pe care le analizăm în momentul de faţă, să găsim cea mai bună soluţie", a spus Constantin.
El a explicat că prima variantă este ca Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare să se transforme în comerciant de energie şi astfel să poată acorda energie la un preţ ceva mai bun pentru fermieri.
Cea de-a doua posibilitate se referă la introducerea unui preţ sezonier, iar cea de-a treia presupune o negociere directă cu furnizorul de stat, Electrica, pentru obţinerea unui preţ mai bun.
Preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, declara în luna martie că sisteme de irigaţii acoperă în prezent doar 70.000 de hectare, faţă de aproximativ 3 milioane de hectare imediat după 1990.
România a obţinut în 2011 producţii agricole record, care nu se vor repeta însă în 2012 pentru că seceta din toamna anului trecut a afectat în bună măsură culturile.
În anul 2010, considerat unul mediu din punct de vedere al recoltei, producţia agricolă a contribuit cu aproape 6% la Produsul Intern Brut. Sectorul vegetal reprezintă aproximativ două treimi din producţia agricolă.
"Am avut o discuţie cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi am pornit toate documentele astfel încât în cel mai scurt timp să avem identificat un grup de lucru care să găsească cea mai bună soluţie, astfel încât fermierii să beneficieze de un preţ redus la energie pentru irigaţii. Am speranţa că în cel mai scurt timp, prin cele trei metode pe care le analizăm în momentul de faţă, să găsim cea mai bună soluţie", a spu