Economia a revenit în recesiune tehnică în primul trimestru, conform aşteptărilor, dar analiştii consideră că în T2 s-ar putea înregistra o ameliorare a creşterii economice şi revenirea în teritoriul pozitiv graţie revirimentului construcţiilor şi contribuţiei serviciilor, evoluţia industriei fiind corelată cu ceea ce se întâmplă în ţările din zona euro. Majoritatea analiştilor estimează pentru 2012 o creştere economică cuprinsă în intervalul 0,5-1,2%, sub estimarea FMI de 1,5%. Totul depinde de ceea ce se întâmplă în Europa, unde toată lumea aşteaptă salvarea de la economia Germaniei.
Economia României a scăzut în primul trimestru cu 0,1% faţă de T4 2011 şi a revenit în recesiune, acesta fiind al doilea trimestru consecutiv de scădere după ce şi în ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% faţă de T3 2011, pe serie ajustată sezonier.
Comparativ cu primul trimestru din 2011, creşterea economică a fost de 0,3%, pe serie brută, şi de 0,8% pe serie ajustată sezonier, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.
Creşterea absorbţiei fondurilor europene şi eficientizarea cheltuirii banului public sunt puţinele soluţii pe care le are România la dispoziţie pentru a înregistra o creştere economică de peste 2%, în condiţiile în care investiţiile străine sunt în cădere liberă ca urmare a creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor, iar pe canalul bancar nu ne putem aştepta la o susţinere prea mare, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea băncilor.
Analiştii apreciază că în al doilea trimestru PIB-ul va fi pe plus faţă de T1, creşterea faţă de T2 2011 fiind estimată în jurul a 1%.
"PIB-ul în trimestrul doi va fi pe plus, dar nu cu mult, faţă de primul trimestru. Evoluţia economiei în T1 a fost influenţată negativ şi de con