Euro a continuat sa piarda teren in fata monedei americane, ajungand miercuri la o cotatie sub 1,27 dolari/euro, un nou minim al ultimelor 4 luni, dupa ce Grecia, care risca falimentul si iesirea din zona euro, a anuntat noi alegeri anticipate.
Moneda europeana a pierdut peste 4% in aceasta luna si a scazut miercuri la 1,2683 dolari pe platforma de tranzactionare EBS. Un nivel mai scazut a fost anuntat in luna ianuarie, cand a fost de de 1,2624 dolari/euro, conform Reuters.
Dar ce efecte aduce aceasta depreciere?
"Un euro mai slab indica faptul ca economia europeana este mai slabita decat cea americana", a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
In acelasi timp, economistul Florin Citu, a subliniat ca o depreciere a monedei europene pe termen lung se va vedea in inflatie.
De asemenea, situatia ar putea duce la o scadere a increderii cetatenilor, iar economia europeana ar avea de suferit.
Ar putea deveni dolarul mai puternic decat euro?
Cazacu a explicat ca daca in prezent cotatia este de circa 1,27 dolari/euro, pentru a deveni mai puternic dolarul, euro ar trebui sa scada sub paritate, ceea ce este o situatie dificila si putin probabila.
"Iesirea Greciei din zona euro nu este suficienta ca sa se intample acest lucru. Ar trebui sa fie o situatie mai grava, sa fie o rupere a zonei euro, cu iesirea si altor tari precum Spania si italia", a spus Claudiu Cazacu.
Acesta nu vede posibila o depreciere atat de puternica pentru euro. "Probabilitatea e foarte mica. Ar fi nevoie de o perioada de timp mai mare pentru a se intampla asta".
Analistul a subliniat ca exista baraje impotriva deprecierii euro. "Avem mecanisme care functioneaza, precum fondul european care va interveni in iunie".
El considera ca daca Grecia ar i