Dupa ce Grecia va ramane fara euro, investitorii isi vor indrepta privirea spre Portugalia, o economie tot mai slabita, iar apoi vor urma Spania si Italia, a spus economistul Tyler Cowen la Bucuresti.
“Puneti-va fiecare dintre voi o intrebare simpla. Imaginati-va ca sunteti investitori; unde veti pune acei bani: intr-o banca din Grecia ori intr-una din Germania? Cu totii stim raspunsul: este mai intelept sa iti depui banii intr-o banca din Germania, Statele Unite ori Elvetia”, a spus Tyler Cowen in fata unei auditoriu format din studenti, economisti si jurnalisti.
Pe pietele financiare, multi investitori pariaza deja pe falimentul Greciei si iesirea statului din zona euro. Totusi, zona euro si-a reiterat sustinerea "de neclintit" fata de mentinerea Greciei in uniunea monetara, intr-un moment in care aceasta tara incearca sa gaseasca o solutie la criza politica ce ii influenteaza viitorul.
Tyler Cowen, director general al Mercatus Center George Mason University, a fost inclus in 2011 Top 100 Global Thinkers de catre revista Foreign Policy.
In urmatorul an, cel mai probabil vara aceasta, in opinia lui Tyler Cowen, o cantitate mare de euro va iesi din Grecia, astfel incat economia elena va ramane fara bani, iar guvernantii se vor trezi a doua zi dimineata ca vor trebui sa plateasca pensii si salarii. „Economia Greciei va ramane fara bani, creditarea se va comprima, tot mai multi oameni vor ramane fara serviciu, iar statul intra in faliment”, a spus Cowen. Ce se va intampla apoi? „Guvernul va lua o bucata de hartie pe care va scrie ca datoreaza grecilor bani”.
Mai departe, respectiva bucata de hartie nu poate fi convertibila in moneda euro, astfel incat numele se va schimba in drahma. “Bancile portugheze sunt slabite, iar economia se comprima. Dupa Grecia urmeaza Portugalia, iar apoi Italia si Spania. (…) Cunosc multi specialisti care cred