În urmă cu o săptămână scriam, în această pagină, că membrii comisiei parlamentare de elaborare a legii electorale au dat semne de discernământ, votând în unanimitate pentru un sistem de vot mixt. M-am înşelat, între timp şi-au revenit.
Liderii USL s-au văzut, după moţiunea de cenzură, pe val şi s-au gândit să bată fierul cât e cald, adică să obţină maximul de beneficii din situaţia creată. Drept care, cu sprijinul progresiştilor reveniţi la matcă, au adoptat rapid în Senat un proiect de lege iniţiat de către cei doi preşedinţi USL prin care parlamentarii ar urma să fie aleşi prin vot majoritar pur, într-un singur tur. A fost un tur de forţă, legea fiind înscrisă pe ordinea de zi, primind raport favorabil de la două comisii (cu o săptămână înainte de termen) şi fiind adoptată în aceeaşi zi.
În acest sistem de alegere a parlamentarilor, cel care obţine cele mai multe voturi într-un colegiu, chiar dacă sunt mai puţin de jumătate din total, obţine fotoliul de parlamentar. Domnul Crin Antonescu a explicat mai confuz decât de obicei raţiunile pentru care susţine acest sistem de vot: „Există sistemele majore care fac dreptate cu sau fără ghilimele proporţionalităţii, şi anume varianta curată a sistemului de liste, pe care noi am avut-o în România, sistem care a fost atacat, formulă care mie personal în continuare îmi pare sănătoasă din punct de vedere politic, şi există în partea cealaltă formula pe care noi o propunem, uninominal pur majoritar într-un singur tur propunem noi". Ca să rezumăm, există o formulă sănătoasă şi alta pe care o propunem. Aş zice: gura păcătosului adevăr grăieşte.
Să vedem ce efecte ar putea avea sistemul propus asupra viitorului partidului pe care domnia sa îl conduce. Să presupunem că la un moment dat acesta s-ar separa de PSD. PNL a contat, în perioadele sale cele mai bune (în sondajele dinaintea formării