Coaliţia pentru Mediu şi WWF susţin că noul act normativ condamnă pădurile din România
Premierul Victor Ponta a asigurat, ieri, organizaţiile neguvernamentale că le va consulta în cazul Codului Silvic şi că va numi la conducerea instituţiilor din domeniu persoane fără obligaţii faţă de o coaliţie "mai mult sau mai puţin la guvernare". "Tot ceea ce ţine de mediu va fi ţinut cât mai departe de politică. Am vorbit cu ministrul Mediului şi aşteptăm de la organizaţiile neguvernamentale propuneri pentru Codul Silvic, dar şi pentru cine să conducă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. (...) Din partea mea, veţi avea un aliat, voi fi de partea organizaţiilor neguvernamentale şi împotriva intereselor politice, folosiţi această oportunitate", a spus Ponta, citat de Mediafax, reprezentanţilor ONG.
El a arătat că nici până în 2020 nu vor fi rezolvate toate problemele de mediu, dar că trebuie început cu primul pas, şi a asigurat că şi la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Agenţia Naţională de Mediu vor fi numite la conducere persoane fără obligaţii faţă de "partidele care formează o coaliţie mai mult sau mai puţin la guvernare".
Premierul a reluat şi ideea că va solicita tuturor instituţiilor publice să folosească autovehicule care poluează mai puţin mediul.
La începutul acestei luni, 70 de asociaţii de mediu au semnat o petiţie prin care semnalau neregulile cuprinse în proiectul Codului Silvic, înregistrat deja la Camera Deputaţilor, afirmând că noul act normativ "condamnă pădurile din România".
Observaţiile organizaţiilor neguvernamentale au rămas fără răspuns
Precizând că "şi-au oferit, în nenumărate rânduri, disponibilitatea şi expertiza, pentru a sprijini eforturile Comisiei de specialitate de a crea o legislaţie modernă, europeană, care reglementează gestionarea pădurilor", Coaliţia pentru Mediu şi WWF-Romania au afirm