O ieșire a Greciei din zona euro este, potențial, cel mai distructiv eveniment politic și economic al ultimei generații. Din nefericire, Europa a ajuns la un punct unde trebuie să înceapă să se pregătească pentru un asemenea deznodământ, se arată într-un editorial al agenției de știri Bloomberg.
Indiferent dacă grecii vor sau nu vor, circumstanțele economice, sociale și politice ar putea să-i forțeze în curând să se reîntoarcă la drahmă. Liderii europeni ar putea să amâne termenii limită pentru atingerea țintelor bugetare necesare pentru eliberarea de noi tranșe din fondul de asistență financiară, însă aceștia nu vor finanța un guvern care refuză aceste măsuri de austeritate.
Vezi aici care sunt declaraţiile neoficiale ale politicienilor germani cu privire la ieşirea Greciei din zona euro
Grecia, între Scylla austerității și Caribda falimentului
Fără asistența europeană, guvernul de la Atena se va confrunta cu o dilemă: să reducă și mai drastic cheltuielile bugetare decât în cadrul programului de austeritate sau să intre în incapacitate de plată și să bată o nouă monedă pentru a-și putea plăti datoriile.
Întoarcerea la drahmă va fi extrem de dureroasă. Moneda se va devaloriza imediat la doar o fracțiune de euro, proces care se va agrava în cazul în care guvernul va da drumul la tiparniță pentru a-și finanța deficitul.
Află cât ar putea să piardă Franța și Germania în cazul în care Grecia va intra în faliment
Deponenții vor primi înapoi drahme devalorizate, asta dacă vor mai primi ceva. Companiile vor rămâne fără credit. Prețurile și salariile vor crește, probabil, pentru a compensa devalorizarea monedei, fapt care va eroda beneficiile unei monede ieftine pentru exportatorii greci, consideră editorialiștii Bloomberg.
Vezi aici care sunt reverberaţiile problemelor din Grecia asupra sistemului ban