În discursul său, Sorin Oprescu şi-a exprimat aprecierea faţă de breasla arhitecţilor şi a vorbit despre nevoile oraşului.
"Sunt 120 de ani de la înfiinţarea Institutului de Arhitectură, cu toate formele lui. După câte ştiţi, în conceptul strategic de dezvoltare al oraşului, al României în general, arhitecţii sunt prezenţi întotdeauna. Am încercat să aducem şi noi un minimum de respect personalităţilor care au ajutat colectivitatea aceasta să poată să se dezvolte din punct de vedere arhitectural, urbanistic şi de ce nu, social. În respect faţă de profesorii Univeristăţii, începând cu domnul profesor Barbu, care de-a lungul timpului, chiar şi acum, conduce destinele acestei Universităţi, în deplin respect pentru cei care şi-au spus şi spun continuu cuvântul în dezvoltarea oraşului", a declarat primarul general Sorin Oprescu.
De altfel, edilul şef a primit de la preşedintele Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Emil Barbu Popescu, o diplomă de onoare, iar primarul general i-a acordat cheia oraşului.
"Cred că sunteţi în asentiment cu mine atunci când afirm că, după Revoluţie, Bucureştiul s-a dezvoltat haotic, fără viziune şi fără o planificare strategică. Un oraş mare precum acesta se confruntă cu nevoi de dezvoltare şi probleme complexe, atacarea şi rezolvarea lor necesită acţiuni intercorelate pe mai multe planuri şi decizii strategice bine fundamentate, care să poată să ofere garanţia continuităţii marilor proiecte. Astăzi, la acest moment de aniversare, vin în faţa dumneavoastră pentru a vă spune că doresc, că trebuie şi că este fundamental să vă implicaţi alături de noi în acest proces de dezvoltare durabilă a Bucureştiului. Oraşul are nevoie de specialişti care să nu gândească în cicluri electorale. Prea mult timp politicul a primat în faţa abordării profesionale. Acest lucru trebuie schimbat, iar noi am încercat să