FBI (Federal Bureau of Investigation – Biroul Federal de Investigații) a deschis anchetă privind pierderile de mai multe miliarde de dolari din tranzacționare de la JP Morgan Chase, intensificând astfel presiunea asupra băncii după ce agenția americană a spus că urmărește tranzacțiile cu risc ridicat despre care primii reglementatori au atras atenția luna trecută, transmite Reuters.
Știrea nu a avut impact asupra investitorilor, aceștia trimițând marți acțiunile băncii pe creștere, și nici asupra acționarilor, care l-au reconfirmat pe Jamie Dimon ca CEO în cadrul adunării anuale a acționarilor, respingând propunerea de divizare a funcțiilor de CEO și președinte al boardului.
Chiar dacă cei mai mulți investitori i-au dat lui Dimon un vot de încredere, presiunea asupra băncii este în creștere pentru reclama câteva din salariile de multe milioane de dolari plătite executivilor care supravegheau tranzacțiile. Dimon a spus că JP Morgan va caută să ia măsuri disciplinare împotriva celor responsabili.
“Vom face ceea ce trebuie. Aceasta ar putea include retragerea beneficiilor (în circumstanțe speciale)”, a spus Dimon.
Sincronizarea pentru oricare mișcare nu a fost clară, deși, diverse probe aduse de reglementatori ar putea complica lucrurile. O sursă apropiată situației a spus marți că supraveghetorii din SUA și Marea Britanie au semnalat încă din aprilie primele probleme managementului de vârf al băncii.
“FBI se uită după dovezi de infracțiune și urmărește persoanele invocate drept infractori. Ei vor să trimită oamenii la închisoare. SEC (supraveghetorul pieței de capital n.r.) urmărește tot felul de fărădelegi, impune amenzi și este pe jumătate de înfricoșătoare pe cât este FBI”, spune Erik Gordon, profesor de drept și afaceri la Universitatea din Michigan.
Pierderea surpriză din tranzancționare raportată de bancă a atras de asemene