În aprilie au intrat în economie 173 milioane de euro bani curaţi de la Uniunea Europeană, aceasta fiind şi cea mai bună lună din acest an în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Banii intraţi în aprilie reprezintă 90% din totalul facturilor rambursate pe întreg parcursul primului trimestru. Tinţa pe primul trimestru era de 800 milioane de euro, dar în economie au ajuns sub 200 milioane de euro.
Motorul creşterii a fost programul Regional (prin care sunt realizate investiţii în infrastructură la nivel local, dar şi proiecte de investiţii ale IMM-urilor sau ale autorităţilor locale) şi programul de mediu (prin care se construiesc reţele de apă şi canal sau gropi de gunoi). Pe liniile de finanţare ale Programului Regional au intrat în aprilie 124 milioane de euro, adică 70% din totalul lunii. În acelaşi timp, Programul de Mediu a adus alte 45 milioane de euro.
"Mai este cale lungă până la atingerea ţintei propuse de Guvern. Nu cred că îşi mai face nimeni speranţe în privinţa evoluţiei absorbţiei. Era clar de la bun început că ţintele erau greu de atins şi că au fost promise în mod populist", crede însă Cosmin Drăgoi, managing partner al companiei de consultanţă pe fonduri europene M27 CED Invest.
De cealaltă parte, Dan Barna, director executiv al companiei de consultanţă Structural Consulting Group, adaugă că rambursările susţinute din cadrul Programului Regional se datorează stabilităţii la nivel de conducere din cadrul Autorităţii de Management de la Ministerul Dezvoltării.
"Programul Regional este cel mai performant program dintre toate liniile de finanţare ca urmare a stabilităţii pe care o au la nivel de conducere. Fluctuaţia la nivelul liderilor a tras alte programe în jos, cum este cazul Programului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Într-un ton diferit merge însă programul de Mediu, aici este vorba de facturi de milioane