0% creştere pentru economiile zonei euro şi Uniunii Europene în T1 Nouă state comunitare în recesiune, potrivit datelor Eurostat Economia Germaniei a crescut de cinci ori mai mult decât au anticipat analiştii Din păcate, economia franceză, a doua din Europa, stagnează.
Zona euro a evitat pe muchie de cuţit în primul trimestru recesiunea în care mulţi analişti se temeau că se va prăbuşi din cauza măsurilor de austeritate, "miracolul" datorându-se în mare parte performanţelor cu mult peste aşteptări ale economiei germane, cea mai mare din Europa. Surpriza nu a şters însă pesimismul, deoarece economia franceză a stagnat, iar cea italiană s-a afundat în recesiune.
Economiile zonei euro şi Uniunii Europene au stagnat în primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, când s-au contractat cu 0,3% fiecare, potrivit datelor preliminare ale Eurostat, amplificând îngrijorările că austeritatea la care s-au angajat guvernele europene va arunca regiunea într-o nouă criză economică. Temerile, mai ales cele privind zona euro, reverberate de marile publicaţii economice ale lumii şi de agenţiile de ştiri, par întemeiate, având în vedere scăderea producţiei industriale, a încrederii consumatorilor, pesimismul mediului de afaceri şi nivelul record atins de rata şomajului din uniunea monetară, de aproape 11% în martie, scrie Thomson Reuters.
"Zona euro se îndreaptă spre recesiune şi nu-şi va reveni, probabil, prea curând", spunea luni Jurgen Michels, analist la Citigroup.
De altfel, dintre cele 19 state UE pentru care Eurostat a avut date disponibile, economia a crescut în doar şapte. În schimb, nouă ţări au intrat sau s-au adâncit în recesiune în primul trimestru.
Numărul acestora ar putea creşte la 14, având în vedere tendinţele şi scăderile economice din trimestrele precedente, după ce Eurostat va publica datele fin